Yoga

Yoga općenito

Povijest yoge vrlo je slojevita. Nastavlja tradiciju duhovno puno naprednijih civilizacija od današnje. Pruža nam znanje o istinskoj prirodi i potencijalu čovjeka. Sama riječ yoga (Sanskrt: yugit) znači povezati. Prakticiranjem yoge povezujemo sastavne dijelove našeg bića –  fizičke, osjetilne, emocionalne, mentalne i duhovne. Yoga je puno više od malo rastezanja, tjelovježbe, meditacije i sl.

Svako od nas ima veliki potencijal kreativnosti i to ga čini čovjekom. No, u praksi smo vrlo sputana bića. Nismo ni svjesni što znači biti čovjek u pravom smislu riječi.

Prvi je korak razumjeti vlastito tijelo koje nije samo složeni mehanizam različitih funkcija i organa.  Tijelo sadrži sve što smo u ovom životu, a i ranije, prošli.

Um, kao i tijelo, ima izrazito važnu ulogu u postizanju zdravog i potpunog života. On nikada ne miruje, čak ni kad spavamo. Uglavnom mislimo u istim obrascima, a da toga nismo ni svjesni. Naša davno stečena uvjerenja određuju naše živote, a ispunjen život ovisi o našoj sposobnosti jasne percepcije sadašnjeg trenutka.

Naši potencijali povezani su i s duhovnom snagom. Sva vanjska gibanja života prihvatit ćemo lakše kad razvijemo stabilni unutarnji život tj. duhovnu snagu.

Yoga djeluje na svaki pojedini dio našeg bića. Yoga nije bijeg od života. Yoga je stil života. Yoga je ostvarenje individualnosti unutar zajednice.

 

***