Yoga

Yoga

Svijest je konačan odnos s beskonačnim.

Povijest yoge vrlo je slojevita i nastavlja tradiciju duhovno puno naprednijih civilizacija od današnje. Sama riječ yoga (Sanskrt: yugit) znači povezati. Suština yoge je povezati konačnu svijest pojedinca s beskonačnom univerzalnom sviješću. Yogi je osoba koja se u potpunosti oslanja na najvišu svijest, a to je Bog.

Yoga je ključ sveg duhovnog razvoja i pruža znanje o istinskoj prirodi čovjeka onkraj vremena, prostora, smrti i patnje. Prakticiranjem yoge povezujemo široki spektar našeg postojanja –  fizički, osjetilni, emocionalni, mentalni i duhovni.

Svaki je čovjek sam po sebi potencijal beskonačnosti i kreativnosti, no u praksi on je ograničen. Potrebna su znanja i tehnike pomoću kojih će čovjek proširiti svoje mentalne sposobnosti u svrhu postizanja ravnoteže između fizičkog tijela i beskonačnog Jastva.

Prvi je korak razumijevanje vlastitog tijela koje nije samo složeni mehanizam različitih tjelesnih funkcija i organa koje treba redovito uređivati, njegovati i usklađivati, nego je uz to i glavni hram za pohranjivanje životne sreće i radosti.

Ne samo tijelo, nego i naš um, ima izrazito važnu ulogu u postizanju zdravog i potpunog života. Kad su nam misli, razumijevanje, tolerancija i strpljenje ograničeni u tolikoj mjeri da zbog toga ne možemo sagledati posljedice naših djela, tada je gotovo nemoguće postići radost i zadovoljstvo. Svakodnevica bez jasne vizije u kojem se smjeru krećemo usporediva je s vožnjom kroz maglu koja zaklanja svu ljepotu krajolika. Život ispunjen smislom i ljepotom ovisi o našoj sposobnosti jasne percepcije.

Također je važno razumjeti fizičku povezanost s dušom iliti duhom jer bez duše nema života. Potrebno je znati kako se upustiti u vezu s dušom da bismo se mogli opustiti u životu koji sa sobom nosi sunčane dane, ali i oluje. Sva gibanja života prihvatit ćemo smireno kad razvijemo neutralni um i uspostavimo vezu sa svojom dušom koja je dio beskonačne kozmičke energije.

Da bi se yogi moglo pristupiti u cijelosti, treba shvatiti što to znači „živjeti“. Treba shvatiti bitak, odnose i sve vrijednosti koje ovaj život pruža.