Gong kupke

 GONG KUPKE U ZAPREŠIĆU

„… Gong je vrlo jednostavan. On je zvuk samog stvaranja. Niti manje, niti više. Tko ozvučuje gong, ozvučuje svemir.  Iz gonga je proizašla sva glazba, svi zvuci, sve riječi...“ (Yogi Bhajan)

Uz zvuke gongova i drugih prirodnih instrumenata:

  • otpustite sve napetosti
  • utišajte mentalnu buku
  • obnovite životnu energiju
  • potaknite miran san
  • napunite baterije za cijeli tjedan

Gong kupke se održavaju svake prve srijede u mjesecu od 20:15 u našem studiju. Termini i cijene 

Svoj dolazak najavite putem kontakt obrasca.

Sat Amrit Poklon bon

ZVUČNE KUPKE

traju ukupno sat vremena, a zatim – po želji – druženje i razmjena iskustava.

Dođite u udobnoj odjeći i ponesite svoju prostirku. Ukoliko nemate svoju prostirku, slobodno koristite prostirke i deke koje se nalaze u našem prostoru.  Imamo i stolce za one kojima je teško ležati na prostirci. Ne morate nužno biti u ležećem položaju da biste u potpunosti mogli uživati. U zadnje vrijeme i znanost sve češće potvrđuje mnoge dobrobiti zvučnih kupki i masaža.

GLAZBA, LJUDSKO TIJELO, UM I DUŠA

„Što se konkretno događa kada glazba dotakne ljudsko tijelo? Može li nas glazba duboko taknuti i promijeniti? Do koje razine glazba putuje unutar ljudskog tijela? Da li je moguće glazbu koristiti u svrhu iscjeljenja i liječenja?“

Sve su to pitanja koje postavlja Fabien Maman u svojoj knjizi The Role of Music in the Twenty-First Century.

Zvuk i ljudsko tijelo

Fabien Maman iscrpno opisuje djelovanje glazbe i  pojedinih instrumenata – između ostalog i gonga – na stanice ljudskog tijela.

Također govori o ljudskom glasu kao najmoćnijem od svih zvukova. Svaki čovjek ima svoju osobnu frekvenciju. Frekvencija na kojoj pulsira može se poistovjetiti s voljom za životom. Uz malo truda svatko može saznati koji je njegov osnovni zvuk.

Visina glasa i raspon tonova kojima se pojedinac služi – bio toga svjestan ili ne – jest odraz stupnja evolucije njegove duše.

Na razini skupine može se reći da svaki jezik ima svoj ritam i tonalitet. Ne možemo tvrditi da smo savladali bilo koji jezik sve dok ne usvojimo njegov ritam – bez obzira kako dobro savladali gramatičke strukture, vokabular i izgovor riječi.

Kada postanemo muzikalni u mislima, riječima i djelima tada pulsiramo u ritmu života. U skladu smo sa sobom i sa svijetom oko sebe.

Sve u nama i oko nas je ritmički mehanizam prirodnih pojava: plima i oseka, dan i noć, godišnja doba, izlasci i zalasci sunca, mjesečeve mijene, otkucaji srca, udasi i izdasi …

Zvučne meditacije

Razna glazbala načinjena od prirodnih materijala povezuju nas s prirodnim elementima od kojih smo i sami satkani. Svako glazbalo ima svoje specifično godišnje doba i djelovanje na organizam, pa uspostavlja davno izgubljenu vezu s prirodom i ciklusima kojima podliježe sav život. Metalni instrumenti kao što je gong i zvučne zdjele su prema kineskoj tradiciji vezani uz jesen, a u ljudskom tijelu uz pluća i debelo crijevo.

Puno toga je zapisano na temu glazbe i zvuka, a primjena zvuka sve je više prepoznata i prihvaćena u zdravstvene svrhe. U prilog tome govori činjenica da se terapija zvučnim zdjelama u nekim državama ostvaruje preko redovnog zdravstvenog osiguranja.

Uz svu znanost i znanstvene studije ipak ne treba izgubiti iz vida onaj dio koji cijeloj priči oko zvuka, a i svemu ostalom na ovome svijetu daje život: svemogući Bog, dimenzija stvaranja i suština svega.

Postoji priča o tome kako je Bog stvorio čovjeka i naredio duši da uđe u ljudsko tijelo. No, beskonačna duša nije željela ući u sitno ljudsko tijelo, pa je Bog naredio anđelima da zapjevaju najljepše pjesme. Nije trebalo dugo i opijena glazbom duša je ušla u čovjeka. Izgubila je slobodu i dobila iskustvo života.

PROGRAM NIJE NAMIJENJEN TRUDNICAMA !

BAREM DVA DO TRI SATA PRIJE ZVUČNE KUPKE NEMOJTE JESTI!