Zvučne kupke

„Što se konkretno događa kada glazba dotakne ljudsko tijelo? Može li nas glazba duboko taknuti i promijeniti? Ako je tako, do koje razine glazba putuje unutar ljudskog tijela? Da li je moguće glazbu koristiti u svrhu iscjeljenja i liječenja?“

Sve su to pitanja koja postavlja Fabien Maman u svojoj knjizi The Role of Music in the Twenty-First Century. Ona daje odgovore iscrpno opisujući djelovanje glazbe i raznih pojedinih instrumenata – između ostalog i gonga – na stanice ljudskog tijela.

Također govori o ljudskom glasu kao najmoćnijem od svih zvukova. Svatko ima svoju osobnu frekvenciju na kojoj vibrira i koja se može poistovjetiti s voljom za životom. Svatko može saznati koji je njegov osnovni zvuk s nešto uloženog truda.

Na osobnoj razini je visina glasa i raspon tonova kojima se čovjek služi – bio toga svjestan ili ne – odraz stupnja evolucije njegove duše, osjećaja i misli.

Na razini skupine može se reći da svaki jezik ima svoj ritam i tonalitet. Ne možemo tvrditi da smo savladali bilo koji jezik sve dok ne usvojimo njegov ritam – bez obzira kako dobro savladali gramatičke strukture, vokabular i izgovor riječi.

Postati muzikalan u vlastitim mislima, riječima i djelima znači pulsirati ritmom života i biti u skladu sa sobom i sa svijetom oko sebe.

Sve u nama i oko nas je ritmički mehanizam prirodnih pojava od plime i oseke, dana i noći, izlaska i zalaska sunca do otkucaja srca, udaha, izdaha i sl.

Razna glazbala načinjena od prirodnih materijala povezuju nas s prirodnim elementima od kojih smo i sami satkani, te uspostavljaju davno izgubljenu vezu s prirodom i ciklusima kojima podliježe sav život. Svako glazbalo ima svoje specifično godišnje doba i djelovanje na organizam. Metalni instrumenti kao što je gong i zvučne zdjele su prema kineskoj tradiciji vezani uz jesen, a u ljudskom tijelu uz pluća i debelo crijevo.

Puno toga je zapisano na temu glazbe i zvuka, a primjena zvuka sve je više prepoznata i prihvaćena u zdravstvene svrhe. U prilog tome govori činjenica da se terapije zvučnim zdjelama u nekim državama ostvaraju preko redovnog zdravstvenog osiguranja.

Proučavajući iskustva Barbare Ann Brennan koja je koristila svoj glas za vrijeme iscjeljivanja naišla sam na sljedeću zanimljivost  http://www.spiritofmaat.com/archive/mar1/cymatics.htm

Uz svu znanost i znanstvene studije ipak ne treba izgubiti iz vida onaj dio koji cijeloj priči oko zvuka, a i svemu ostalom na ovome svijetu daje život: a to je svemogući Bog, dimenzija stvaranja i suština svega.

Postoji priča o tome kako je Bog stvorio čovjeka i naredio duši da uđe u ljudsko tijelo. No, beskonačna duša nije željela ući u sitno ljudsko tijelo, pa je Bog naredio anđelima da zapjevaju najljepše pjesme. Nije trebalo dugo i opijena glazbom duša je ušla u čovjeka. Izgubila je slobodu i dobila iskustvo života.

Kada smo već kod života, Boga i stvaranja, voljela bih navesti citat Yogi Bhajana koji je zagovarao uporabu gonga u svakom Kundalini yoga studiju opisujući ga kao simbol sunca, duha, iskonske tišine i potencijal stvaranja:

„… Gong je vrlo jednostavan. On je zvuk samog stvaranja. Niti manje, niti više. Tko ozvučuje gong, ozvučuje svemir. Sviranje gonga nije obična stvar koju radiš. Iz gonga je proizašla sva glazba, svi zvuci, sve riječi. Zvuk gonga je suština Riječi. … Gong nije glazbalo, nije bubanj. Gong je Bog. Tako se kaže, tako i jest. …“

Imala sam priliku iskusiti moć i djelovanje gonga na zvučnim kupkama i Gong pujama centra Prema Vama. Na nekima sam prisustvovala, a na nekima i sudjelovala.

Izuzetno mi je drago što vam s početkom nove sezone 2019./2020. mogu ponuditi redovna zvučna iskustva u našem Yoga studiju Zaprešić.

Dođite u udobnoj odjeći. Prostirke i deke su u prostoru. Imamo i stolce za one kojima je teško ležati na prostirci, što znači da ne morate nužno biti u ležećem položaju da biste mogli uživati i opustiti se uz zvuk gonga.

Od 2.listopada 2019. svake srijede od 20:00 do 21:15 uživajte u zvučnim kupkama, opustite se i napunite baterije za cijeli tjedan.

Mogući drop-in satovi ili mjesečna pretplata.

Cijene

PROGRAM NIJE NAMIJENJEN TRUDNICAMA!