Što je Kundalini yoga?

KY

Happiness is your birthright

PRAVO NA SREĆU STJEČEŠ ROĐENJEM

Što je Kundalini yoga prema učenju Yogi Bhajana?

“Svi nosimo uspavanu suštinu Boga u sebi. Neki ju nazivaju nektarom, neki Allahom, neki Bogom, drugima je Jahve, a ima i onih koji ju nazivaju Kundalini. Postoje mnogi nazivi.”

Kundalini yoga je yoga pulsirajuće životne energije. Svaki sat je novo iskustvo i moguće je pridružiti se kad god zaželiš jer nije potrebno predznanje.

Važno je naglasiti da Kundalini yoga NIJE yoga savršenih asana.  Mogli bismo ju nazvati yogom prirodnog ritma. Od kriya do meditacija – sve izvodimo u određenom ritmu. Tako stupamo u suzvučje sa svojim izvornim pulsacijama.

“Čovjekova ljubav namijenjena je samo jednome: da voli svoju dušu…”

Postepeno pomičemo svoje granice i prakticiramo u skladu s realnim mogućnostima. Skidamo oklope i maske, stječemo fleksibilnost i snagu, a za hvatanje u koštac s istinom, potrebna je snaga.

Istina je ključni pojam Kundalini yoge, pa često nailazimo i na naziv Yoga svjesnosti.

Uranjamo u ocean vlastitih zabluda da bismo spoznali istinu o sebi i svom okruženju, te stekli snagu za svjestan život u skladu s istinom.

Već je znanstvenica i iscjeliteljica B.A.Brennan svojevremeno život opisala kao put k iscjeljenju koji traži da se suočimo s istinom.

Sat Kriya

Sat Kriya

Mnogi elementi su prisutni u jednom satu: rad s tijelom (asane), tehnike disanja (pranayam), povlačenje osjetila prema unutra (pratyahar), fokusiranje (dharana), meditacija (dhyana), te recitiranje mantri (laya yoga).

Najbolje je doći i osjetiti je li to praksa za vas. Iz tog razloga prvi sat je ogledni sat i ne naplaćuje se.

Za ljude koji pate od manjka energije i narušenog imuniteta uslijed bolesti, nesanice i sl.  nudi se program pod nazivom Kundalini za poticanje vitalnosti i zdravlja

Također možete dogovoriti individualan paket skrojen samo za vaše potrebe ( uključuje i zvučne masaže).

 Ako želite uroniti dublje u Kundalini znanost ili postati instruktor Kundalini yoge možete upisati učiteljski tečaj. 

Radionice se održavaju prema najavama u Zaprešiću, Zagrebu, putem zooma, te na raznim lokacijama u Hrvatskoj ili šire.

Termini i cijene

Kako izgleda klasičan sat Kundalini prakse ?

Klasičan sat traje 90 minuta i sastoji se od kriye, relaksacije i meditacije.

Kriya je skup određenog slijeda vježbi i može biti kratka ili duga ovisno o broju vježbi koje sadrži. Ima puno različitih kriya i meditacija, pa je svaki sat drugačiji. Kri znači aktivnost, a ya je pozornost. Iako prakticiramo zatvorenih očiju, budno i pažljivo promatramo sve što se zbiva u tijelu i umu. Pozornost je ključna riječ.

Relaksacija. Nakon svake kriye obavezno slijedi opuštanje u trajanju od 11 minuta, a moglo bi se reći da je  najvažniji dio sata jer služi integraciji promjene koje se događaju za vrijeme prakticiranja.

Mantre koristimo gotovo na svakom satu. One pomažu u meditiranju i unose skladni ritam u funkcioniranje  svih tjelesnih sustava. Na početku sata recitiramo ADI MANTRU :

Ong namo guru dev namo

Adi mantra je ashtanga mantra tj. sastoji se od osam dijelova. Taj ritam pripada idealnom vremenu prije same manifestacije. Adi mantra se pjeva tri ili pet puta. Dok recitiramo mantru ulazimo dublje u sebe i fokusiramo se na ritam i vibraciju koje osjećamo. Iskazujemo svoje poštovanje prema drevnom učenju, spajamo se s vlastitom suštinom i sa zlatnim lancem svih učitelja koji su prenosili to znanje i koji ga prenose.

meditacija kundalini yoga, studio zaprešićDruga mantra prije samog početka vježbanja jest MANGALA CHARAN MANTRA :    

Ad gure nameh, đugad gure nameh, sat gure nameh, siri guru dev-e nameh.

Mangala Charan mantra posjeduje zaštitničku moć i oslobađa od nesigurnosti i podvojenosti. Nju možemo, ali ne moramo recitirati prije početka sata, pa ju neki instruktori koriste, a neki ne.

Sat obično završimo s pjesmom May the long time sun i s pjevanjem mantre  SAT NAM (Sat = istina; Naam = identitet). Istina je u središtu ove prakse.

 

Kratki pregled Kundalini yoge prema učenju Yogi Bhajana

Povijest yoge je vrlo slojevita i nastavlja tradiciju duhovno puno naprednijih civilizacija od današnje. Pruža iskustvo istinske čovjekove prirode.

Yoga NIJE tjelovježba niti sportska disciplina.

Yoga je disciplina tijela, uma, emocija i duha i vodi do slobode čovjeka u Bogu.

Yoga je stil života, a ne bijeg od života. Ona nas uči kako se ostvariti kao pojedinac unutar zajednice.

Tek se 1969. godine zahvaljujući Yogi Bhajanu Kundalini yoga počela javno podučavati u Kanadi i SAD-u. Sve do tada tisućljećima se proučavala, prakticirala i prenosila usmenim putem izravno s učitelja na učenika.

Sa stavom da svi imaju pravo na znanje Yogi Bhajan se svjesno odlučio na javno dijeljenje  skrivenoga blaga. Prepoznao je potrebu vremena. Vidio je da je čovjek svakodnevno izložen sve većem broju izazova i pritisaka koji iziskuju snagu živčanog sustava i tehnike oporavka.

Tijelo nije samo složeni mehanizam različitih funkcija i organa. Stanice sadrže sve što smo u životu prošli.

Bogat i ispunjen život povezan je sa sposobnošću jasne percepcije i djelovanja iz sadašnjeg trenutka.

Yoga je alat za ulazak u sadašnji trenutak koji sadrži cijeli svijet.

Ako ne vidiš Boga u svemu, ne vidiš ga ni u čemu.

***

Tekst: Sat Amrit – Cornelia Džepina-Burić