Što je Kundalini yoga?

KY

PRAVO NA SREĆU STJEČEŠ ROĐENJEM

Redovni satovi Kundalini yoge uživo i putem zooma

Kundalini yoga individualno

Kundalini yoga za poticanje mentalnog i fizičkog zdravlja

Kundalini yoga za sprječavanje burn-outa

Kundalini yoga šetnje Breathwalk

Kundalini yoga 4-dnevni ciklusi Od karme do dharme

Edukacija za buduće instruktore Kundalini yoge

Što je Kundalini yoga prema učenju Yogi Bhajana?

Najbolje je doći i osjetiti je li to praksa za vas. Iz tog razloga prvi sat je ogledni sat i ne naplaćuje se.

Kundalini yoga je Raja yoga, Kraljevska yoga. Takva vrsta yoge dugo je bila dostupna samo malom broju izabranika. Krajem šezdesetih godina postala je dostupna široj javnosti, a potreba za njezinim alatima svakim danom sve je veća.

Kundalini yoga NIJE yoga savršenih asana.  Mogli bismo ju nazvati yogom prirodnog ritma, ali i yogom svjesnosti jer nas vodi do istine, daleko od manipulacije.

Postepeno pomičemo svoje granice i prakticiramo u skladu s realnim mogućnostima. Skidamo oklope i maske, stječemo fleksibilnost i snagu, a za hvatanje u koštac s istinom, potrebna je snaga.

Kundalini je puls života, a kad prakticiramo Kundalini yogu tad utječemo na ritmove pulsacija u cijelom svom biću. Od kriya do meditacija – sve izvodimo u određenom ritmu, pa čak i relaksaciju.

Mnogi elementi su prisutni u jednom satu: rad s tijelom (asane), tehnike disanja (pranayam), povlačenje osjetila prema unutra (pratyahar), fokusiranje (dharana), meditacija (dhyana), te recitiranje mantri (laya yoga).

“Čovjekova ljubav namijenjena je samo jednome: da voli svoju dušu…”

Termini i cijene

Kako izgleda klasičan sat Kundalini prakse ?

Klasičan sat traje 90 minuta i sastoji se od kriye, relaksacije i meditacije.

Kriya je skup određenog slijeda vježbi i može biti kratka ili duga ovisno o broju vježbi koje sadrži. Ima puno različitih kriya i meditacija, pa je svaki sat drugačiji. Kri znači aktivnost, a ya je pozornost. Iako prakticiramo zatvorenih očiju, budno i pažljivo promatramo sve što se zbiva u tijelu i umu. Pozornost je ključna riječ.

Relaksacija. Nakon svake kriye obavezno slijedi opuštanje u trajanju od 11 minuta, a moglo bi se reći da je  najvažniji dio sata jer služi integraciji promjene koje se događaju za vrijeme prakticiranja.

Mantre koristimo gotovo na svakom satu. One pomažu u meditiranju i unose skladni ritam u funkcioniranje  svih tjelesnih sustava. Na početku sata recitiramo ADI MANTRU :

Ong namo guru dev namo

Adi mantra je ashtanga mantra tj. sastoji se od osam dijelova. Taj ritam pripada idealnom vremenu prije same manifestacije. Adi mantra se pjeva tri ili pet puta. Dok recitiramo mantru ulazimo dublje u sebe i fokusiramo se na ritam i vibraciju koje osjećamo. Iskazujemo svoje poštovanje prema drevnom učenju, spajamo se s vlastitom suštinom i sa zlatnim lancem svih učitelja koji su prenosili to znanje i koji ga prenose.

meditacija kundalini yoga, studio zaprešićDruga mantra prije samog početka vježbanja jest MANGALA CHARAN MANTRA :    

Ad gure nameh, đugad gure nameh, sat gure nameh, siri guru dev-e nameh.

Mangala Charan mantra posjeduje zaštitničku moć i oslobađa od nesigurnosti i podvojenosti. Nju možemo, ali ne moramo recitirati prije početka sata, pa ju neki instruktori koriste, a neki ne.

Sat obično završimo s pjesmom May the long time sun i s pjevanjem mantre  SAT NAM (Sat = istina; Naam = identitet). Istina je u središtu ove prakse.

KORISNO je ZNATI:

 • 2 sata prije yoge nemojte puno jesti, ali također nije dobro prakticirati yogu ako ste gladni
 • prije prakticiranja yoge napomenite da li imate neke ozljede / bolesti / jeste li trudni
 • nemojte vježbati ako ste bolesni
 • slušajte svoje tijelo, budite nježni prema sebi i ne prelazite granice svojih mogućnosti
 • ako prilikom vježbanja negdje u tijelu (u zglobovima, organima) osjetite jaku bol, odmah prekinite vježbu
 • donesite vlastitu prostirku ako ju imate
 • odložite nakit prije sata
 • poslije sata pijte puno vode
 • ne dolazite na sat pod utjecajem opojnih sredstava
 • ne zaboravite prije početka sata ugasiti mobitel

***

***

Dobrobiti redovitog prakticiranja:

 • veća vitalnost i fleksibilnost;
 • jači imunitet;
 • dobra cirkulacija i opskrba stanica kisikom;
 • uravnoteženost rada žlijezdi;
 • jak živčani sustav;
 • bolje upravljanje mislima;
 • energija za svakodnevne obveze;
 • samopouzdanje;

***

Kratki pregled Kundalini yoge prema učenju Yogi Bhajana

Povijest yoge je vrlo slojevita i nastavlja tradiciju duhovno puno naprednijih civilizacija od današnje. Pruža iskustvo istinske čovjekove prirode.

Yoga NIJE tjelovježba niti sportska disciplina. Yoga je alat za ulazak u sadašnji trenutak koji sadrži cijeli svijet i vodi do slobode čovjeka u Bogu.

“Ako ne vidiš Boga u svemu, ne vidiš ga ni u čemu”

Yoga je stil života, a ne bijeg od života. Ona nas uči kako se ostvariti kao pojedinac unutar zajednice.

Tek se 1969. godine zahvaljujući Yogi Bhajanu Kundalini yoga počela javno podučavati u Kanadi i SAD-u. Sve do tada tisućljećima se proučavala, prakticirala i prenosila usmenim putem izravno s učitelja na učenika.

Sa stavom da svi imaju pravo na znanje Yogi Bhajan se svjesno odlučio na javno dijeljenje  skrivenoga blaga. Prepoznao je potrebu vremena. Vidio je da je čovjek svakodnevno izložen sve većem broju izazova i pritisaka koji iziskuju snagu živčanog sustava i tehnike oporavka.

Tijelo nije samo složeni mehanizam različitih funkcija i organa. Stanice sadrže sve što smo u životu prošli.

***

Što je sadhana?

Sadhana je svakodnevna duhovna praksa uglavnom u grupi. Sudjelovanje u jutarnjoj sadhani po tradiciji se ne naplaćuje i svi su dobrodošli.

Prakticiranjem sadhane unosimo disciplinu u svoj život.  Prema starim spisima idealno je dnevno odvojiti dva i pol sata, tj. 10% vremena (od 24 sata) za duhovnu praksu.

Idealno vrijeme za sadhanu su ambrozijski sati tzv. amrit vela. To je između 3:00 i 7:00 sati kada su energije unutar magnetskog polja Zemlje najčišće, a čovjek je posebno otvoren za primanje Prane.

Najbolje je sadhanu prakticirati u grupi jer je energija grupe puno jača. Ukoliko ne postoji mogućnost odlaska na grupne sadhane, preporučljivo je prakticirati sadhanu individualno.

Za razdoblje prijelaza u doba Vodenjaka Yogi Bhajan dao je upute za grupnu sadhanu tzv. Aquarian Sadhana. Sastoji se od recitacije Japjija, prakticiranja slijeda vježbi Kundalini yoge (kriye), te recitiranja sedam različitih mantri u trajanju od 60 minuta. Evo, kako to otprilike zvuči kad se ljudi spoje (najljepše i najmoćnije su sadhane uživo):

Često nam nije moguće pridržavati se optimalnog vremenskog okvira od preporučenih dva i pol sata dnevno. Važno je međutim u svoj život unijeti redovnu praksu, pa makar 15 minuta.

Svaka osoba prema svojim mogućnostima procjenjuje koliko vremena dnevno može odvojiti za sadhanu, ali da bismo unijeli pozitivne promjene u svoj život potrebno je unijeti redovitost i disciplinu u svoju svakodnevicu.

***

duktor audiozapisa

00:00
00:00

Tekst: Sat Amrit – Cornelia Džepina-Burić