Sadhana

Sadhana

Sadhana je svakodnevna duhovna praksa koja se sastoji od yoge i meditacije.

Prakticiranjem sadhane unosimo disciplinu u svoj život. Prema starim spisima idealno je dnevno odvojiti dva i pol sata, tj. 10% svoga vremena (od 24 sata) za duhovnu praksu. Najbolje vrijeme za sadhanu su ambrozijski sati. To je između 3:00 i 7:00 sati kada su energije unutar magnetskog polja Zemlje najčišće, a čovjek je posebno otvoren za primanje Prane. Najbolje je sadhanu prakticirati u grupi jer je energija grupe puno jača. Ukoliko ne postoji mogućnost odlaska na grupne sadhane, preporučljivo je prakticirati sadhanu individualno.

Često nam nije moguće pridržavati se optimalnog vremenskog okvira od preporučenih dva i pol sata dnevno. Važno je međutim u svoj život unijeti redovnu praksu, pa makar 15 minuta. Svaka osoba prema svojim mogućnostima procjenjuje koliko vremena dnevno može odvojiti za sadhanu, ali da bismo unijeli pozitivne promjene u svoj život potrebno je unijeti redovitost i disciplinu u svoju svakodnevicu.

Za razdoblje prijelaza u doba Vodenjaka Yogi Bhajan dao je upute za grupnu sadhanu tzv. Aquarian Sadhana. Sastoji od recitacije Japjija, prakticiranjem slijeda vježbi Kundalini yoge (kriye), te recitiranjem određenog slijeda sedam različitih mantri u trajanju od 60 minuta.

Sudjelovanje u jutarnjoj sadhani po tradiciji se ne naplaćuje i svi su dobrodošli. Svake druge subote u 6:00 sati možete doći na sadhanu u Yoga studio Zaprešić.