Kršćanska duhovnost i kundalini energija

Kundalini yoga i kršćanska tradicija – osobna iskustva

Rođena i odrasla sam u okviru kršćanske tradicije. Otac je, kad nije radio, provodio puno vremena sa mnom, a često me vodio i na nedjeljne mise. Kao djetetu bilo mi je ponekad i dosadno, ali voljela sam kad smo pjevali. Bake su također bile istinski povezane s vjerom jer su iskusile život na razne načine. Iskrena povezanost s višom silom nikad mi nije bila strana. Osjetila sam vjeru u svom srcu. Imala sam naviku moliti svaku večer. Učila sam to i svoju djecu. Učim to i svoga unuka. Da sam rođena u bilo kojoj drugoj vjerskoj tradiciji, uvjerena sam da bi osjećala isto. Otkako sam se počela baviti Kundalini yogom osjećam da se povezanost s tom nevidljivom stvaralačkom silom još i intenzivirala, ali na jedan drugačiji način.

Često se čuje kako se institucija crkve očituje protiv yoge i sl. Moram priznati da se ne slažem s takvim pristupom. No, na temelju vlastitog iskustva također moram reći da djelomice mogu naslutiti razloge za takav pristup. Yogi Bhajan je često naglašavao da nismo na dobrom putu ako nema poniznosti i zahvalnosti u svemu što radimo. Gotovo uvijek je spominjao Boga i snagu molitve, poniznosti i zahvalnosti. Povrh svega, naglašavao je da Boga treba tražiti iznutra, a ne izvana.

Na svom jogijskom putu iskusila sam silnu povezanost s Božjom energijom, kreativnost, zahvalnost i nadahnutost, ali bilo je i razdoblja kada sam se udaljila od izvora i tada je moje prakticiranje, podučavanje i življenje bilo obilježeno prazninom, otuđenošću, izolacijom od sebe i svijeta. Kriye su se pretvorile u niz fizičkih vježbica, a meditacije su postale svrha same sebi. Vapila sam za osjećanjem sebe – osjećaj potpune ispunjenosti, osjećaj koji te vodi na rub suza – kad osjetiš sebe i kad osjetiš da si jedno sa svime što te okružuje. To je osjećaj neizmjerne zahvalnosti za život, za ljude u tvom životu, za sva iskustva koja su ti pružena – lijepa i manje lijepa. Svrha ljudskih bića jest da živimo jedni za druge, a opasnost je svima ista – da razvijemo snažan ego u bilo čemu što činimo u životu.

Drago mi je da sam naišla na tekst “Kundalini energy and Christian spirituality : a pathway to growth and healing / by Philip St. Romain.

Tekst: Sat Amrit – Cornelia Džepina-Burić

Kategorija: Kundalini Yoga, Novosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)