Kundalini yoga

KY

Happiness is your birthright – “Pravo na sreću stječeš rođenjem”

Povijest yoge vrlo je slojevita i nastavlja tradiciju duhovno puno naprednijih civilizacija od današnje. Yoga pruža znanje o istinskoj prirodi i potencijalu čovjeka. Sama riječ yoga (Sanskrt: yugit) znači povezati. Prakticiranjem yoge povezujemo sastavne dijelove našeg bića –  fizičke, osjetilne, emocionalne, mentalne i duhovne.

Svaki čovjek u sebi nosi veliki potencijal kreativnosti i to ga čini čovjekom. No, u praksi smo vrlo sputana bića. Nismo ni svjesni što znači biti čovjek u pravom smislu riječi. Potrebna su nam znanja i tehnike pomoću kojih ćemo aktivirati i živjeti svoje ljudske sposobnosti.

Prvi je korak razumijevanje vlastitog tijela koje nije samo složeni mehanizam različitih funkcija i organa. Naše je tijelo hram za pohranjivanje životne sreće, radosti i zahvalnosti.

Naš um također ima izrazito važnu ulogu u postizanju zdravog i potpunog života. On nikada ne miruje, čak ni kad spavamo. Kad konstantno mislimo u istim obrascima, čega nismo ni svjesni, poprilično se ograđujemo od obilja mogućnosti i životnih prilika. Svakodnevica koja se temelji većinom na rutinskom obavljanju zadataka je usporediva s vožnjom kroz maglu koja zaklanja svu ljepotu krajolika. Život ispunjen smislom i ljepotom ovisi o našoj sposobnosti jasne percepcije.

Također je važno razumjeti povezanost potencijala s duhovnom snagom. Potrebno je znati kako se upustiti u vezu sa svojim unutarnjim životom tj. duhovnom snagom. Sva vanjska gibanja života prihvatit ćemo smireno kad razvijemo stabilni unutarnji život što znači uspostaviti vezu sa svojom dušom.

Da bi se yogi moglo pristupiti u cijelosti, treba shvatiti što znači živjeti kao dio cjeline.

Kundalini yoga prema učenju Yogi Bhajana dinamična je vrsta yoge koja nosi i naziv Yoga Svjesnosti. Tehnike Kundalini yoge tisućljećima su se proučavale, prakticirale i podučavale u zatvorenim ashramima Indije i Tibeta. Prenosile su se isključivo usmenim putem izravno s učitelja na učenika. Značenje riječi kundal je „uvojak u kosi voljene osobe“. Kundalini energija zapravo je životni potencijal svakog čovjeka.

Tek se 1969. godine zahvaljujući Yogi Bhajanu Kundalini yoga počela javno podučavati u Kanadi i SAD-u. Sa stavom da svi imaju pravo na znanje Yogi Bhajan se svjesno odlučio na javno dijeljenje tog skrivenog blaga. Prepoznao je potrebu vremena. Vidio je da je čovjek svakodnevno izložen sve većem broju pritisaka i izazova za koje je potrebna tehnika brzog oporavka i pružanja beskonačne snage. Ova vrsta yoge kao da je skrojena za ljude koji se nalaze u vrtlogu obiteljskih i profesionalnih obveza.

Kundalini yoga temelji se na određenom slijedu vježbi (kriya) s konkretnim ishodom preciziranim za svaku kriyu. To nam omogućuje fokusirani rad na određenim aspektima našeg bića, a ujedno i na cjelovitom razvoju i širenju svijesti jer iz svake kriye naš organizam crpi što mu je u datom trenutku potrebno. Osim tehnika disanja (pranayam), položaja tijela (asane) i meditacije (dhyana), Kundalini yoga sadrži i recitiranje mantri, te uključuje elemente bhakti, shakti i raja yoge. Tehnike su sigurne i nije potrebno predznanje ili prethodno iskustvo. Neovisno o dobi ili tjelesnoj kondiciji svi mogu prakticirati Kundalini yogu.

Kundalini yogom održavamo zdravlje i fleksibilnost, jačamo imunitet, pospješujemo cirkulaciju i opskrbu stanica kisikom, uravnotežujemo rad žlijezdi, jačamo živčani sustav i umirujemo um tj. učimo se upravljati svojim mislima.

Osim što imamo više energije za svakodnevne obveze osjećamo radost prilikom obavljanja istih, osjećamo da smo živi, imamo više samopouzdanja i osjećamo duboko zadovoljstvo svojim životom.

***